4 mitet kryesore për dhëmbët e qumështit, të shkatërruara

Ashtu si shumë tema të tjera të prindërve, nënat dhe baballarët marrin shumë këshilla kontradiktore në lidhje me dhëmbët dhe kujdesin e dhëmbëve të foshnjës së tyre, kështu që është e lehtë të kuptosh pse ka kaq shumë mite atje për këtë temë.

Nga kur ta çoni totën tuaj tek dentisti për herë të parë, deri te rëndësia e dhëmbëve të qumështit, le të ndajmë faktin nga trillimi dhe të shembim disa mite të dhëmbëve të qumështit njëherë e përgjithmonë.

Dr Mark Psillakis nga Bexley Dental thotë se është shokuar nga numri i herëve që ka dëgjuar njerëz të thonë se dhëmbët e qumështit nuk kanë rëndësi. “Kjo thjesht nuk është e vërtetë,” thotë ai. Në vend që të jenë një ‘grup praktikë’ dhëmbësh, siç besojnë disa prindër, dhëmbët e qumështit janë në të vërtetë jetik për shëndetin dhe zhvillimin e fëmijës suaj.

“Dhëmbët e qumështit janë shumë të rëndësishëm. Fëmijët kanë nevojë për to për zhvillimin e të folurit, si dhe për funksione kritike të tilla si përtypja e ushqimit,” thotë Dr Psillakis.

Dr Psillakis gjithashtu vëren se nëse dhëmbët e qumështit nuk janë kujdesur për fëmijët mund të kenë nevojë për mbushje ose nxjerrje, të cilat mund të jenë procedura të dhimbshme për të vegjlit. Përveç mos pastrimit të rregullt, një nga shkaqet kryesore të prishjes së dhëmbëve tek fëmijët është konsumimi i rregullt i pijeve me gaz dhe ushqimeve që përmbajnë nivele të larta sheqeri, “kështu sigurohuni që jeni duke monitoruar dietën e fëmijëve tuaj, si për dhëmbët e tyre të qumështit dhe më gjerë” Dr Psillakis vazhdon.

Miti: Ju nuk keni nevojë të merrni foshnje dhe foshnja tek dentisti

Shoqata Australiane e Stomatologjisë rekomandon që prindërit duhet ta çojnë fëmijën e tyre te dentisti deri në moshën një vjeç. “Ndihmoni fëmijët tuaj të futin zakone të mira të shëndetit oral që nga mosha e hershme,” thotë Dr Psillakis.

Duke e çuar fëmijën tuaj tek dentisti në moshë të hershme, ju do t’i ndihmoni ata që të ndihen rehat në ndjekjen e dentistit. Nuk ka nevojë të jetë një ‘ngjarje e madhe’, ta merrni fëmijën tuaj me vete në takimin tuaj të rregullt dhe ta bëni atë pjesë të shëtitjes. “Gjatë vizitës suaj, fëmija juaj mund të zërë një vend në karrige. Stomatologu mund të ketë një vështrim në gojën e fëmijës tuaj, duke kontrolluar shtrirjen e nofullës, shëndetin ekzistues të dhëmbëve dhe do të bisedojë me prindërit për dietën, pastrimin dhe shëndetin e përgjithshëm oral”, thotë Dr Psillakis.

Shumë klinika kanë një zonë për fëmijë, me libra për ngjyrosje dhe ndonjëherë edhe kompjutera tablet, duke ndihmuar në krijimin e një ambienti tërheqës dhe të rehatshëm për njerëzit e të gjitha moshave.

Miti: Të gjitha produktet dentare janë të njëjta

Fëmija juaj duhet të përdorë një furçë dhëmbësh miqësore për fëmijë për të larë dhëmbët, dhe duke i lënë të zgjedhin furçën e tyre mund të jetë një mënyrë e shkëlqyeshme për t’i përfshirë ata në aktivitetin e larjes së dhëmbëve. Dr Psillakis ka fëmijë të vegjël të tij dhe ka pasur sukses të madh në lejimin e tyre për të zgjedhur vetë furçën e dhëmbëve.

“Furçat e dhëmbëve miqësore për fëmijët kanë fije më të buta se sa versionet e të rriturve, duke i bërë ato shumë më të mira me gojën e fëmijës tuaj”, thotë Dr Psillakis. “Ata vijnë në një larmi ngjyrash dhe madje karaktere vizatimor, kështu që le t’i zgjedhin në mënyrë që larja e dhëmbëve të bëhet një përvojë e kënaqshme.”

Miti: Ju nuk keni nevojë të shqetësoheni për larjen e dhëmbëve derisa fëmija juaj të ketë një grykë dhëmbësh

Dr Psillakis thotë se është e rëndësishme të filloni të lani dhëmbët e qumështit sapo të shpërthejnë. Prindërit këshillohen të ndihmojnë fëmijët e tyre të lajnë dhëmbët deri në moshën shtatë vjeç e më shumë, pasi fëmijët e vegjël shpesh nuk do të bëjnë një punë mjaft të mirë vetë, por ju duhet t’i lini ata të shkojnë vetë.

“Nëse ata mund të mbajnë një furçë dhëmbësh është mirë të bësh që të fillojnë të lajnë dhëmbët, por prindërit padyshim që do të duhet të ndihmojnë dhe të mbikëqyrin”. Inkurajoni fëmijën tuaj që të lajë dhëmbët për këngën e tij të preferuar: “Thjesht duhet ta bëni atë argëtuese për të”.

Dr Psillakis gjithashtu vëren se është me të vërtetë e rëndësishme që prindërit të modelojnë zakone të mira dentare.

“Si prindër duhet të kujdesemi për dhëmbët tanë dhe të bëjmë një shembull të mirë për fëmijët tanë,” thotë ai. “Fëmijët priren të imitojnë prindërit e tyre, kështu që nëse higjiena e gojës dhe kujdesi dentar është i rëndësishëm për ju do të jetë i rëndësishëm edhe për fëmijën tuaj.”

× WhatsApp