5 gjëra që bëni ndryshe me foshnjën tuaj të dytë

Të kesh një fëmijë dhe të bëhesh nënë, të ndryshon jetën dhe asnjë lexim, këshillë apo kujdestarinë e fëmijëve nuk mund të të përgatisë kurrë për atë realitet – pa marrë parasysh se çfarë të thotë dikush.

Eshtë pak a shumë e njëjtë për herë të dytë – dhe çdo herë pas kësaj – sepse jeta dhe dinamika e familjes suaj ndryshojnë edhe një herë.

Sidoqoftë, ka disa ndryshime të konsiderueshme në përvojën e prindërimit kur e keni bërë atë një herë …

Më pak shqetësim
Kur dorëzoni të parëlindurin tuaj dhe tundeni nga dyert e spitalit në botën e jashtme, është e ngjashme me ecjen në një gropë luani.

Ju nuk ndjeni asgjë më shumë se një fëmijë vetë, dhe papritmas pesha e kësaj përgjegjësie qëndron fort mbi supe. Edhe realiteti të zbardh – nuk ka asnjë dorëheqje nga ky rol, dhe sigurisht nuk ka pushim të gjatë shërbimi.

Nga momenti kur hipni në makinë (dhe për të ardhmen e parashikueshme) shqetësoheni për çdo gjë të vogël. Ju shqetësoheni për çdo britmë të vogël, gromësimë, temperaturë dhe pordhë.

Ju shqetësoheni për ushqimin, gjumin, oraret e lojës. Ju shqetësoheni për krijimin e zakoneve të këqija që do ta shohin adoleshentin tuaj ende duke fjetur në shtrat me ju me një bedel. Dhe shqetësoheni nëse ata do të godasin piketat në kohën e duhur.

Koha e dytë? Kjo nuk është çështja. Ju largoheni nga spitali me një besim të përtërirë, mbështetur në dijeninë se fëmija juaj i parë është ende gjallë.

Ju nuk shqetësoheni për prishjen e tyre ose stresin për t’u futur në një rutinë. Ju (gulçoni!) I lejoni të qajnë, kështu që në të vërtetë mund të bëni një filxhan çaj të nxehtë.

Dhe ju e dini që edukimi i vërtetë vjen nga thjesht të qenit aty për ta përmes hollë dhe të hollë – pavarësisht nga mënyra se si e trajtoni atë.

Mrekulli nga tininess e tyre adoleshente (dhe madhësia e parëlindur tuaj tani gjigand)
Nuk ka asgjë më të mahnitshme sesa një i porsalindur, dhe është e mundur të kaloni orë të tëra duke i shikuar. Çdo pjesë e vogël e tyre është kaq e vogël, dhe ju vazhdimisht mrekulloheni me mrekullinë që keni krijuar.

Ju gërryen mbi gishtat e duarve dhe këmbëve të tyre të vegjël dhe i futni në mashtrimin e vetëm njërit krah.

Koha e dytë? Kjo duket se godet më shumë. Ju keni harruar se sa foshnje janë vërtet të vegjël, sepse jeni mësuar me ‘foshnjën’ tuaj më të vjetër – i cili është shndërruar brenda natës në një gjigant – kështu që kaloni kohë në mënyrë të përsëritur duke pyetur se si diçka kaq e vogël mund të rritet kaq shpejt.

Ju gjithashtu do ta gjeni veten vazhdimisht duke thënë gjëra të tilla si “Unë nuk mbaj mend që katër-vjeçari im ndonjëherë të ishte kaq i vogël!”

Duke pasur besim në vendimet tuaja
Nuk ka asgjë më të frikshme se e panjohura dhe të përballeni me një situatë që është plotësisht jashtë kontrollit tuaj. Pra, kur të arrini në shtëpi me të parëlindurin tuaj – minus një manual – është e natyrshme që t’i drejtoheni librave, Dr Google dhe çdo burimi tjetër për këshilla.

Ju nuk i kuptoni të qarat e bebes tuaj. Ju nuk keni ide se si t’i zgjidhni ato. Dhe ndiheni sikur gjithçka që po bëni duhet të jetë e gabuar.

Koha e dytë? Gjithçka është pak më e lehtë, sepse e keni bërë më parë.

Ju i besoni instinktit tuaj të zorrëve dhe keni besim se ju dhe fëmija juaj do të jeni mirë, dhe ju gjeni një rutinë dhe qasje që funksionon për ju. Ju nuk mbështeteni te librat dhe Google – në fakt i shmangni ato sa herë që të mundeni.

Heqja e gjumit
Askush nuk mund ta mohojë se tortura e vërtetë qëndron në ditë, javë dhe madje muaj të privuar nga gjumi. Përpjekjet nga një ditë në tjetrën nuk mund të ndiejnë asgjë më pak sesa të ngjitesh në Everest, dhe të kujtosh se si të vlosh kazan dhe të vendosësh pantallona të pastra nënkupton një ditë të suksesshme.

Raundi i dytë? Me kënaqësi, nuk duket aq keq.

Ju e dini dhe pranoni që do të ndiheni dhe do të dukeni si një muaj hangover në një ditë. Ju e kuptoni që fëmija juaj nuk është ‘i keq’ ose ‘i vështirë’ kur zgjohet natën. Dhe ju e dini që në një fazë ai do të flejë gjatë.

E cila më sjell në pikën time të radhës

Koha vazhdon
Në mjegullën e prindërve të porsalindurit tuaj të parë ditët mund të ndjehen të pa mbaruara dhe përmblidhni vetë përkufizimin e ditës së tokës.

Ju pyesni veten kur do ta ktheni jetën tuaj dhe në të vërtetë do të lëvizni më larg se divani. A do të flesh përsëri? A do të hyjë ndonjëherë një foshnjë në një rutinë? Dhe a do të ndiheni ndonjëherë dhe do të dukeni si diçka tjetër përveç një shtesë nga një video e Michael Jackson?

Dhe pastaj ju shkelni syrin dhe fëmija juaj është tre, katër dhe pesë, dhe në vend të kësaj ju pyesni: “Ku shkoi koha?”

Pra, me përfitimin e mendimit të parë, raundi i dytë i prindërimit është më i lehtë – sepse me çdo moment, ditë ose javë të keq vjen mantra mendore ‘Edhe kjo do të kalojë’.

Sepse me të vërtetë shkon shpejt. Dhe ndërsa ato momente të këqija do të kalojnë shpejt, kështu do të kalojnë edhe ato përqafime të porsalindura.

× WhatsApp