Pse fëmija im dëshiron të ushqehet gjithë natën?

Kështu që shpesh dëgjoj nënat të thonë: “Foshnja ime dëshiron të ushqejë me gji gjithë mbrëmjen – jam i shqetësuar për furnizimin tim me qumësht.”

Eshtë e zakonshme për foshnjat e reja, veçanërisht, të ushqehen me grupe, që do të thotë se ushqehen shumë shpesh, ose pothuajse vazhdimisht, për një periudhë prej disa orësh. Kjo mund të ndodhë në çdo kohë të ditës por është e zakonshme në mbrëmje. Kjo mund të thotë që ndërsa fëmija juaj ushqehet pothuajse vazhdimisht, gjinjtë tuaj ndihen të zbrazët ’.

Kur kjo të ndodhë është krejtësisht e arsyeshme të shqetësoheni se furnizimi juaj me qumësht është më i ulët gjatë mbrëmjes. Sidoqoftë, Dr Peter Hartmann, një studiues i ushqyerjes me gji në Universitetin e Australisë Perëndimore, ka thënë se në gratë që ai ka studiuar, vëllimi i qumështit nuk është i ulët në këtë kohë të ditës. Edhe nëse vëllimi i qumështit është më i ulët në mbrëmje, përmbajtja e yndyrës është zakonisht më e lartë në atë kohë (veçanërisht nëse fëmija juaj lejohet ta kontrollojë këtë përmes të ushqyerit), kështu që sasia e kalorive që merr fëmija juaj nuk duhet të jetë dukshëm e ndryshme.

Sidoqoftë, ka hulumtime për të sugjeruar që kur tufa e foshnjës suaj ushqehet për disa orë, refleksi juaj i rënies – dhe për rrjedhojë rrjedhja e qumështit – mund të bëhet pak më i ngadaltë për shkak të një përgjigje hormonale më të ngadaltë. Refleksi juaj i rënies mund të ndikohet gjithashtu nga lodhja dhe stresi, veçanërisht nga stresi i shqetësimit nëse keni qumësht të mjaftueshëm për fëmijën tuaj. Çfarë cikli vicioz!

Nëse fëmija juaj ka qenë duke ushqyer për një kohë dhe ju po filloni të ndiheni ‘të zbrazët’, një zgjidhje është të bëni një pushim – kaloni fëmijën tuaj tek partneri juaj, nëse ai është afër, dhe pini një pije, diçka për të ngrënë, ose një dush të ngrohtë për t’ju ndihmuar të relaksoheni. Partneri juaj nuk do të nuhasë qumësht, kështu që fëmija juaj ka të ngjarë të jetë mjaft i qetë ndërsa bëni këtë pushim të vogël. Pastaj mund të ktheheni dhe të provoni të ushqeni fëmijën tuaj përsëri, dhe ai do të ketë më shumë gjasa të vendoset në gji.

Mënyra më e mirë për të rritur rrjedhën e qumështit tuaj në mbrëmje është të paraprishni këtë herë: bëni një pushim pasdite kur fëmija juaj fle, kështu që nuk jeni të rraskapitur deri pasdite / mbrëmje vonë, dhe sigurohuni që të hani një drekë dhe pasdite të shëndetshme rostiçeri Pasdite vonë (‘tre e tridhjetë itis’) duket se është koha e rrezikut për rostiçeri të ushqimit junk: është kur sheqeri në gjak është i ulët dhe rezervat e energjisë po mbarojnë, kështu që ju zgjatni kafeinë ose çokollatë. Ndërsa këto ushqime kalojnë përmes qumështit tuaj, ka të ngjarë që ato mund të kontribuojnë edhe në shqetësimin e mbrëmjes së fëmijës suaj.

Për të shmangur tundimin e ngrënies së ushqimeve të hedhura, mbajini me lehtësi ushqime të shëndetshme – disa vezë të ziera në frigorifer, avokado, ton ose salmon të tymosur dhe krisje, ose provoni disa Bikkies Boobie. Mos harroni gjithashtu të pini shumë lëngje.

Duke lejuar që fëmija juaj të ushqehet sa herë që tregon sinjale të uritur, gjinjtë tuaj do të marrin sinjalin për të bërë më shumë qumësht. Anasjelltas, nëse filloni të ofroni formulën “mbushje”, gjinjtë tuaj do të humbasin sinjalet për të prodhuar më shumë qumësht dhe furnizimi juaj do të zvogëlohet – atëherë do të ofroni më shumë shishe derisa fëmija juaj të fillojë të preferojë rrjedhën më të shpejtë të qumështit nga shishja, ose furnizimi juaj është i pamjaftueshëm dhe së shpejti ai është zvjerdhur plotësisht. Puna është që edhe nëse i jepni foshnjës suaj një formulë plotësuese, ai gjithsesi mund të jetë i lodhur. Përveç rrezikimit të heqjes së hershme të gjirit, hulumtimet tregojnë se nënat që u japin foshnjave një shishe mbushëse mbrëmje në të vërtetë flenë mesatarisht 45 minuta më pak gjumë brenda natës – kështu që kjo nuk është një zgjidhje e dobishme nëse gjumi është qëllimi juaj.

Worthshtë gjithashtu e vlefshme të merret parasysh se grindja në mbrëmje dhe ushqimi i grupeve nuk mund të ketë të bëjë vetëm me urinë; në vend të kësaj, mund të jetë një mënyrë që fëmija juaj të qetësojë sistemin e tij nervor të papjekur, sepse ai në të vërtetë ndihet mjaft i mbingarkuar pas një dite të ‘zënë’ duke u mësuar me botën e re të madhe jashtë trupit tuaj. Sipas Dr Katherine Dettwyler, e cila hulumton ushqyerjen me gji në shoqëritë tradicionale, foshnjat në Mali, Afrikën Perëndimore dhe shoqëritë e tjera tradicionale nuk kanë dhimbje barku ose shqetësim pasdite / mbrëmje vonë. Këto foshnje barten gjatë gjithë ditës dhe zakonisht ushqehen me gji disa herë në orë. Ka gjithashtu prova që foshnjat që barten më shumë gjatë ditës shqetësohen më pak në mbrëmje. Mbase veshja e bubës tuaj në një transportues foshnjeje ose hobe më herët gjatë ditës mund të ndihmojë për të rregulluar sistemin e tij të vogël nervor dhe t’ju japë të dyve një mbrëmje më të qetë.

Pavarësisht nëse jeni të shqetësuar për furnizimin tuaj me qumësht ose mendoni se fëmija juaj mund të stimulohet shumë, një nga mënyrat më të mira për të ‘ristartuar’ furnizimin tuaj me qumësht dhe sistemin nervor të foshnjës suaj është të futni lëkurën e foshnjës tuaj në lëkurë. Çlodhuni në një dhomë të qetë, me ndriçim të dobët, hiqni ose hapni majën tuaj, vishni foshnjën tuaj vetëm në një pelenë dhe jepini një përqafim. Kjo do të rritë hormonet tuaja të ushqyerjes me gji dhe do të vini re çdo sugjerim delikate të urisë – dhe duke i lejuar fëmijës tuaj hyrje të pakufizuar në gjinjtë tuaj dhe duke e ushqyer atë kur të dojë, ai do të ndihet i qetë, i qetë dhe i sigurt, dhe ju do të inkurajoni një furnizim i shëndetshëm me qumësht.

Lajmi i mirë është se foshnjat që ushqehen në grupe zakonisht marrin një sy gjumë të mirë më vonë, kështu që nëse mbrëmjet tuaja përfshijnë uljen në divan

× WhatsApp